5 myter om GDPR & Vilkår

Rett på sak, her er 5 myter om GDPR og vilkår:

Myte 1: GDPR er ikke så viktig for små bedrifter

Jeg er klar over flere businesscoacher som påstår dette, og jeg forstår at det er behagelig å rette seg etter, men dette er altså HELT feil.

EDPB (European Data Protection Board), som også norsk personvernforordning retter seg etter, er klare i sin sak: «Know your transfers», eller på godt norsk – kjenn dine overføringer.

Det spiller ingen rolle om du har kontakt med EN kunde eller en million kunder (da inkludert potensielle kunder, som besøkende på nettstedet ditt, abonnenter på nyhetsbrev og følgere på sosiale medier som du kommuniserer med via direktemeldinger) – loven er lik for alle, og det skal foreligge et dokumentert gyldig behandlingsgrunnlag allerede FØR vi ber noen som helst om informasjon som f eks epostadresse og navn.

Derfor anbefaler jeg på det sterkeste å starte med oversikt og protokoll helt fra start så du driver lovlig digital markedsføring og kundekontakt helt fra start. Om du ikke har fått gjort det enda, så start NÅ.

Jeg leverer både gjort-for-deg og gjort-med-deg løsninger, sjekk ut hvordan jeg kan hjelpe deg HER.

GDPR Myte 2: Du må ha separat samtykke fra folk for å ha lov til å promotere produkter og tjenester i nyhetsbrev.

Dette er ikke alltid riktig siden samtykke i henhold til markedsføringsloven tilsvarer samtykke i henhold til GDPR. Så om vi på optinsidene våre skriver noe i likhet av «Ved å legge igjen navn og epostadresse samtykker du til å motta nyhetsbrev fra *ditt firma* med tips og inspirasjon om *ditt tema* samt tilbud på *dine produkter/tjenester» i henhold til personvernerklæringen (lenke ordet til din personvernerklæring). Du kan når som helst melde deg av igjen.», så er det å anse som aktivt samtykke når noen da velger å skrive seg på. Om du i tillegg kjører såkalt dobbelt optin, så er det hvert fall dokumentert samtykke.

Du kan lese mer om regelverket rundt dette på Datatilsynets nettside HER.

GDPR Myte 3: Jeg bruker bare Gmailen min for å kommunisere med kundene mine og lager fakturaer i Office, så dette gjelder ikke meg.

Igjen, feil.

I det øyeblikket du kommuniserer med en potensiell kunde, uansett om det er på telefon, SMS, direktemeldinger i sosiale medier eller epost via Gmail så behandler du opplysninger om vedkommende som navn, brukernavn på sosiale medier, epostadresse og innhold i kommunikasjonen. I fakturaene du lager i Office, så fører du jo opp informasjon om kunden på fakturaen, og når kunden har betalt fakturaen blir vedkommende identifisert i ditt banksystem, f eks «Betaling fra *kundens navn», og vedkommendes kontonummer. Alt dette er du pr lov nødt til å ha oversikt over, gyldige juridiske behandlingsgrunnlag på og – etter Artikkel 30 i personvernforordningen (som er det samme som GDPR) – ha en protokoll på.

Myte 4: Kjøps- og bruksvilkår kan fint inngås som en muntlig avtale

Joda, det KAN. Men er det smart?

La oss si du driver med en-til-en coaching eller undervisning over Zoom. Muntlig avtaler dere at du IKKE skal gjøre opptak av timene, men at kunden kan velge å gjøre dette selv forutsatt at vedkommende ikke kopierer din læringsmetodikk og innhold i kurset/programmet du leverer. Videre avtales det muntlig at kunden selv skal være ansvarlig for sine handlinger gjennom deres samarbeid, at du på ingen måte garanterer suksess, og ikke under noen omstendighet skal stå ansvarlig for hendelser i kundens private eller forretningsmessige liv. Til sist avtales det muntlig at dersom samarbeidet ønskes avsluttet av en av partene, så skal kunden kun betale for de timene som allerede er gjennomført. Dere er enige, og samarbeidet starter. Men så skjer det noe….

Kunden velger å gjøre opptakene som du ga tillatelse til. Men du har intet dokument som spesifiserer hvilke betingelser som gjelder for å ta disse opptakene. Så begynner vedkommende å regelrett kopiere hele din læringsmetodikk og selger det som sitt eget. Du har ingen vilkår å vise til som sier at dette er forbudt, og dersom du ikke kan dokumentere at det du leverer var ditt FØRST (åndverksloven) så er det ikke mye du får gjort med saken. Til sist påstår denne kunden at du har misligholdt avtalen deres og ikke møtt til oppsatte coachingtimer, så kunden vil ha refundert hele beløpet. Du har intet dokument som tydelig beskriver betingelsene dine for heving av kjøp og refusjoner, så her er det bare ord mot ord.

Ok, så er dette satt helt på spissen, men skjønn hva jeg mener, OK? Beskytt bedriften din, beskytt DIN måte å gjøre ting på, og få de vilkårene på plass SKRIFTLIG så det ikke finnes tvil om hvilke betingelser som gjelder.

Kunne du tenke deg å få hele GDPR og vilkår jobben gjort for deg? Jeg hjelper deg gjerne! Sjekk alle mulighetene og priser for de ulike løsningene HER.

Myte 5: Strenge og utfyllende vilkår skremmer bort kunder

Du kan TRO jeg kjente på dette da jeg først «satte skapet der jeg ville ha det». Men det som skjedde, var at de potensielle kundene som ikke ville forholde seg til vilkårene mine trakk seg unna, mens du som respekterer vilkårene, er villig til å gjøre jobben og ta det nødvendige ansvaret – du ble værende, og er det jeg kategoriserer som Drømmekunde.

Så om du også er opptatt av å jobbe med ekte drømmekunder som har full respekt for både deg og jobben som skal gjøres – få vilkårene på plass. Det skaper et nydelig fundament for samarbeidet mellom deg og drømmekundene dine, og det unner jeg deg virkelig.

Kort sagt: Folk respekerer de som respekterer seg selv, så sett sunne grenser i businessen din.

Er det noen av disse mytene du har trodd på? På mandager har vi myte-knusing inne i Facebook gruppa «GDPR & Vilkår Basics for ambisiøse coacher og eksperter» – bli med inn da vel 😀

Denne websiden bruker analyse-cookies fra JetPack (sertifisert i det nye rammeverket mellom EU og USA) for å gi innsikt i trafikk og interesse i innholdet. Det settes ingen markedsførings-cookies eller pixler på denne nettsiden. For mer info om hvordan jeg behandler din data  Les personvernerklæringen her