Cookies 101

I denne artikkelen vil jeg beskrive så kort og enkelt som mulig hva Cookier er, hva de brukes til og hvordan de eventuelt kan slås av.

La oss hoppe rett inn i det, skal vi?

Hva er Cookier?

Cookier er rett og slett små tekstfiler som lagres midlertidig i nettleseren din.

Hva brukes de til?

De 3 vanligste cookie-typene er

  • Strengt nødvendige cookies
  • Funksjonelle cookies
  • Performance eller analyse cookies

Strengt nødvendige cookies er de som absolutt må brukes for i det hele tatt å kunne vise innholdet på nettstedet, og kan ikke slås av. Disse iverksettes f eks når du angir dine foretrukne personverninnstillinger, logger inn eller fyller inn skjemaer. Det er mulig å blokkere disse typene av cookies direkte i din nettlesers innstillinger, men da vil ofte ikke alle ting på nettsiden du besøker fungere optimalt. Det er viktig å vite at slike cookier ikke samler inn det som kategoriseres som persondata.

Funksjonelle cookies er de som styrker og personliggjør din opplevelse på den nettsiden du besøker. Disse kan settes direkte fra eieren av nettsiden eller av tredjeparter hvis tjenester er lagt til på siden. Om disse typer cookies ikke samtykkes til, så kan noen eller alle av de tilgjengelige tjenestene ikke fungere skikkelig.

Performance eller analyse-cookies er de cookiene som telling av besøkende og trafikk-kilder so nettstedseieren kan måle og forbedre ytelsen til nettstedet. Det er disse typene av cookies som lar eieren vite hvilke sider som er mest populære og analysere hvordan de besøkende beveger seg rundt på nettstedet. Det er lurt å benytte cookies som aggregerer data (slår sammen data om besøkende ) slik at dataene forblir anonyme. Dersom disse cookiene ikke samtykkes til, kan ikke eieren benytte din aktivitet på siden som del av denne analysen.

Alle nettsteder bruker noen cookies

Frem til ganske nylig var jeg skråsikker på at jeg ikke brukte noen form av cookies på noen av nettstedene mine fordi jeg ikke aktivt hadde koblet til noen av dem personlig – men der tok jeg visst feil.

Det viser seg f eks at one.com der jeg har mitt webhotell har innebygde analyseverktøy. Det samme gjelder landingssidene mine i Mailerlite, og kursportalen min i Thinkific.

Og som nevnt om strengt nødvendige cookier over, så benytter alle nettsider slike blant annet for å kunne vise innholdet på siden.

Litt flaut at jeg som er så ihuga GDPR-nerd å ikke være klar over dette over så lang tid, men likevel glad for å være enda litt mer ekspert nå som jeg vet og kan fortsette å være helt gjennomsiktig overfor deg om hva som skjer med dine data hos meg.

Det er årsaken til at du nå får opp et cookie-banner hos meg, og jeg har laget en kort cookie-erklæring som jeg kommer til å jobbe mer med for å gjøre enda mer konkret.

Hvordan slå av cookies?

Dette har jeg beskrevet i detalj i cookie-erklæringen min som du kan lese HER.

Eller du kan lese et eksempel på hvordan du gjør dette i Google Chrome HER.

Visste du at du har innebygde cookier på nettstedene dine?

Stikk gjerne innom meg på Instagram og heng med meg der – jeg er på hver dag i stories.

Denne websiden bruker analyse-cookies fra JetPack (sertifisert i det nye rammeverket mellom EU og USA) for å gi innsikt i trafikk og interesse i innholdet. Det settes ingen markedsførings-cookies eller pixler på denne nettsiden. For mer info om hvordan jeg behandler din data  Les personvernerklæringen her